Julekalenderbøker som Gleder Hele Familien – Våre Toppvalg

Artikkelen inneholder reklamelenker.

Sist oppdatert 18 juni, 2024

julekalenderbøker

Desember nærmer seg, og for mange av oss er adventstiden fylt med forventning, hygge og tradisjoner. En av de koseligste måtene å telle ned til julaften på, er med en julekalenderbok.

Men med så mange bøker å velge mellom, kan det føles overveldende å finne den rette. Derfor har jeg laget denne guiden for å hjelpe deg med å finne den perfekte julekalenderboken for deg og dine kjære. Vi vil gå gjennom noen av de mest populære bøkene på markedet og gi deg noen nyttige tips på veien.

Hva er en julekalenderbok?

En julekalenderbok er en bok som er delt inn i 24 kapitler, ett for hver dag i desember frem til julaften. Hver dag leser man et nytt kapittel, noe som skaper en hyggelig forventning og nedtelling til julaften. Dette er en fin måte å samle familien på, og skape en rolig stund midt i alt julekaoset.

Oversikt over julekalenderbøker

Fordeler med julekalenderbøker

 • Fremmer leselyst: Gjør lesing til en daglig rutine og en hyggelig stund.
 • Skaper familietid: Gir mulighet for kvalitetstid med barna hver dag i advent.
 • Reduserer stress: En rolig stund med en bok kan hjelpe både barn og voksne med å slappe av i en hektisk tid.
 • Pedagogisk verdi: Mange julekalenderbøker har læringselementer som kan være både lærerike og underholdende.
 • Sunnere alternativ: Julekalenderbøker er et sunnere alternativ til sjokoladekalendere, og gir barna noe å glede seg til uten sukker.
 • Miljøvennlig: De fleste julekalenderbøker kan brukes år etter år, noe som reduserer avfall og er bedre for miljøet.
 • Tradisjonsskaping: Å lese den samme julekalenderboken hver desember kan bli en kjær familietradisjon som skaper julestemning og gode minner.

Populære julekalenderbøker i Norge

 1. Snøsøsteren – En julefortelling av Maja Lunde
  • Dette er en magisk fortelling om Julian, som har bursdag på julaften. Etter å ha mistet sin søster, føler han at julen aldri vil bli den samme igjen. Men når han møter Hedvig, begynner ting å endre seg. Boken er vakkert illustrert av Lisa Aisato og passer for både barn og voksne.
  • Snøsøsteren er kjent for sine vakre illustrasjoner og gripende historie. Julian opplever sorgen etter å ha mistet sin søster, men finner håp og glede igjen gjennom vennskapet med Hedvig. Boken tar leseren med på en emosjonell reise som er perfekt for adventstiden. Anbefales for både barn og voksne som ønsker en rørende fortelling i desember.
 2. Trolleliv – Julekalenderboken
  • En eventyrlig fortelling om trollungene Pajko og Paja som prøver å redde julestemningen på gården. Hver dag er et nytt kapittel fylt med magi og tradisjoner, perfekt for barn fra 3 år og oppover.
  • I denne boken møter vi de sjarmerende trollungene Pajko og Paja. De tar på seg oppgaven med å hjelpe nissen Nikk, som er i ferd med å bli glemt av familien på gården. Gjennom 24 kapitler får vi oppleve spennende eventyr og viktige lærdommer om vennskap og tradisjoner. En flott bok for å skape julestemning for de minste.
 3. Peppa Gris Adventskalender med bøker
  • Denne kalenderen gir en ny liten historie om Peppa og vennene hennes hver dag. Den er ideell for de minste, og bøkene kan henges på juletreet som pynt.
  • Peppa Gris er en favoritt blant de yngste, og denne julekalenderen skuffer ikke. Hver dag får barna en ny historie om Peppa og hennes morsomme opplevelser. Det beste med denne kalenderen er at bøkene kan henges på juletreet etter å ha blitt lest, noe som gir ekstra juledekorasjon og gjensynsglede år etter år.
 4. Paw Patrol: Julekalender med 24 små bøker
  • For de som elsker Paw Patrol, er denne kalenderen midt i blinken. Hver dag skjuler det seg en ny bok med spennende historier om de modige valpene.
  • Paw Patrol er en stor hit blant barn, og denne julekalenderen gir dem en daglig dose av deres favorittkarakterer. Hver luke skjuler en ny historie som tar barna med på nye eventyr med Marshall, Chase og de andre valpene. Dette er en perfekt kalender for små helter som elsker action og spenning.
 5. Disney julekalender. 24 magiske bøker
  • En klassisk kalender med 24 Disney-historier, en for hver dag. Denne kan brukes igjen år etter år og er en stor favoritt blant både barn og voksne.
  • Disney har alltid vært en kilde til magi og glede, og denne julekalenderen er intet unntak. Hver dag får barna en ny historie med sine favorittkarakterer fra Disney-universet. Fra Mikke Mus til Elsa og Anna, det er noe for alle. Denne kalenderen kan brukes år etter år, noe som gjør den til en varig del av juletradisjonene.
 6. Seldas julekalender – 24 mysterier fra naturens verden av Selda Ekiz
  • Lær noe nytt hver dag med denne kalenderboken, som byr på fascinerende mysterier og fakta om naturen. Passer godt for barn som elsker å utforske og lære.
  • Selda Ekiz tar barna med på en læringsreise gjennom naturens mysterier. Hver dag presenteres et nytt mysterium eller en ny oppdagelse, alt fra frostrøyk til hvordan man lager en islykt. Denne boken er både underholdende og pedagogisk, og passer perfekt for nysgjerrige barn som elsker å lære.
 7. Tikkens jul av Kjetil Indregard
  • Basert på NRK Supers julekalender «Kristiania Magiske Tivolitheater», følger denne boken Tikken, en ni år gammel jente som lever i fattigdom i Kristiania. En dag får hun nyheten om at hun er adoptert, og en spennende jakt på hennes virkelige foreldre begynner.
  • «Tikkens jul» er en sjarmerende og rørende historie som tar leseren med til gamle Kristiania. Boken er full av eventyr og mysterier, og minner mye om klassiske fortellinger som «Piken med svovelstikkene» og «Askepott». Den gir også en viktig påminnelse om vennskap og familieverdier i julen.
 8. En magisk jul på Galtvort – Harry Potter pop-up julekalender
  • En interaktiv pop-up bok som kan gjenbrukes år etter år. Denne boken tar deg med til Storsalen på Galtvort, hvor du kan pynte juletreet med ikoniske elementer fra Harry Potter-universet.
  • For Harry Potter-fans er dette en fantastisk julekalender. Boken inneholder en 3D-modell av Storsalen med en flott julegran. Hver luke skjuler elementer som kan brukes til å pynte treet, samt en bok full av spennende detaljer fra filmene. Dette er en kalender som både barn og voksne vil elske.
 9. Adventsstjernen av Simon Stranger
  • En rørende historie om Stella, en 11 år gammel jente fra Norge, og Yousef, en 17 år gammel flyktning fra Palestina. De møtes i en låve og oppdager at de har mer til felles enn de trodde.
  • «Adventsstjernen» er en bok som handler om flukt, hjemløshet, vennskap og tilhørighet. Gjennom 24 kapitler følger vi Stella og Yousef, som begge søker etter et sted å høre til. Boken er en fin påminnelse om hva julen virkelig handler om og passer for eldre barn og voksne.
 10. Jul i Storskogen av Ulf Stark
  • Denne kalenderboken tar leserne med til Storskogen, hvor vi møter ulike dyr som forbereder seg til jul. Hver dag byr på et nytt kapittel med sjarmerende historier og fine illustrasjoner.
  • Ulf Stark har skrevet en hjertevarm fortelling som er perfekt for de minste. Gjennom boken møter vi forskjellige skogsdyr som alle bidrar til å skape julestemning i Storskogen. Dette er en bok som sprer glede og juleånd, og som kan leses år etter år.

Tips for å velge riktig julekalenderbok

Å velge den perfekte julekalenderboken kan være utfordrende med så mange gode alternativer. Her er noen tips for å gjøre valget enklere:

Alder

Når du velger en julekalenderbok, er det viktig å ta hensyn til barnets alder.

 • Små barn: For de yngste barna er det lurt å velge bøker med enkle historier og fargerike illustrasjoner. Bøker som «Peppa Gris Adventskalender» eller «Paw Patrol: Julekalender med 24 små bøker» er perfekte for små barn. De korte, enkle historiene og kjente karakterene holder barnets oppmerksomhet og gir en forståelig handling.
 • Eldre barn: For eldre barn kan man velge bøker med mer komplekse historier og dyptgående temaer. Bøker som «Snøsøsteren» og «Adventsstjernen» gir eldre barn en mer engasjerende og følelsesladet leseropplevelse, med kapitler som utvikler seg dag for dag og holder dem på kanten av setet.
 • Tenåringer: Tenåringer kan sette pris på mer utfordrende og intrikate fortellinger som «En magisk jul på Galtvort», som gir en interaktiv opplevelse med Harry Potter-tema. Slike bøker kan tilby en mer voksen historie, samtidig som de gir en nostalgisk følelse av barndommens magi.

Interesser

Tenk på barnets interesser når du velger en julekalenderbok.

 • Eventyr: Hvis barnet elsker eventyr, vil bøker som «Trolleliv – Julekalenderboken» være en stor suksess. Disse historiene tar barna med på magiske reiser fylt med spenning og fantasifulle skapninger.
 • Natur og vitenskap: For de som er interessert i natur og vitenskap, er «Seldas julekalender – 24 mysterier fra naturens verden» et utmerket valg. Hver dag byr på et nytt mysterium fra naturens verden, noe som kan inspirere en kjærlighet for læring.
 • TV-serier og filmer: For barn som er fans av spesifikke TV-serier eller filmer, finnes det julekalenderbøker som «Peppa Gris Adventskalender» eller «Paw Patrol: Julekalender med 24 små bøker». Disse bøkene gir barna en sjanse til å tilbringe tid med sine favorittkarakterer hver dag i desember.

Gjenbruk

En av de store fordelene med julekalenderbøker er at mange av dem kan brukes år etter år. Dette gjør dem til et miljøvennlig valg og kan bidra til å skape en hyggelig tradisjon i familien.

 • Tradisjon: Velg en bok som kan bli en del av familiens årlige juletradisjoner. Bøker som «Snøsøsteren» eller «Disney julekalender. 24 magiske bøker» kan leses om igjen hvert år, noe som skaper en spesiell forventning og glede.
 • Varighet: Se etter bøker som er slitesterke og kan tåle å bli brukt flere ganger. Bøker med hardback-innbinding eller solide materialer vil vare lengre og kan glede flere generasjoner.

Å finne den perfekte julekalenderboken kan være en utfordring, men med de rette tipsene og litt inspirasjon er det enklere enn du tror. Julekalenderbøker som «Snøsøsteren», «Trolleliv», og «Peppa Gris Adventskalender» er flotte valg som vil glede både små og store. Husk å velge en bok som passer til barnets alder og interesser for å skape de beste minnene.

Har du en favoritt julekalenderbok eller tips til hvordan man kan gjøre adventstiden ekstra spesiell? Del gjerne dine tanker og erfaringer i kommentarfeltet nedenfor!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *